Özellikle laboratuvar gibi birden fazla gaz türü ile çalışılan ve bu gazlar üzerinde birbirinden bağımsız kontrol gerektiren ortamlarda oldukça işe yarayan önemli ekipmanlardır. Laboratuvarlarda genellikle aynı hat üzerinde çoklu cihazlarla işlem yapılmakta ve bu cihazların hepsi için ayrı basınç oranlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada devreye giren çok sayıdaki regülatör, aynı anda farklı işlemler yapmayı kolaylaştırmakta; böylece zamandan ve efordan tasarruf etmeyi sağlamaktadır. Diğer yandan kullanım noktası regülatörleri, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının da tamamlayıcılarıdır. Montaj alanlarına göre yaygın olarak kullanılan 6 ayrı çeşit regülatör tipi bulunmaktadır.
Laboratuvarlar için Hangi Regülatörler Tercih Edilmelidir?
Çoğunlukla 4 ayrı regülatörlerden oluşan regülatör grupları tercih edilse de ihtiyaca bağlı olarak bu sayıyı azaltıp, artırabilmek mümkündür. Laboratuvarların büyüklüğüne ve işlem çeşitliliğine bağlı olarak regülatörlerin de montaj alanları ve sayıları değişiklik gösterebilmektedir. Kurulum türlerine göre en yaygın bilinen kullanım noktası regülatörleri:
- Duvara monte regülatör
- Duvara monte regülatör grubu
- Hat regülatörü
- Dikey tip regülatör
- Panele monte regülatör
- Kuleye monte regülatör grubu şeklindedir.
En uygun regülatör seçenekleri çalışma alanının büyüklüğü, yapısı ve gerçekleştirilen işlemlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle montaj öncesi yapılan keşif ve kontrol süreçleri en uygun seçeneklerin bulunmasındaki en önemli aşamalardır. Yetkili mühendislik firmaları ve benzeri aracı kurumların ortaya koyduğu teknik veriler doğrultusunda tıpkı diğer laboratuvar ekipmanlarında olduğu gibi ideal kullanım noktası regülatör gereksinimleri de belirlenebilmektedir.
Kullanım Noktası Regülatörlerini Oluşturan Bileşenler
Postabaşı adıyla da bilinen ve pirinç, krom kaplı pirinç ya da paslanmaz çelikten üretilen kullanım noktası regülatörleri, 3 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar; regülatör, on – off vana ve manometre şeklindedir. Opsiyonel olarak alev geri tepme valfi de bu bileşenlere dahil edilebilmektedir. Tüm bu bileşenler sayesinde sağlıklı ve güvenli bir şekilde gaz basıncını ayarlamayı ya da tamamen açıp, kapatmayı mümkün kılan regülatörlerin diğer bir yararı da cihazların bakıma alınma sürecini kolaylaştırmalarıdır. Böylece çevre ekipmanların işleyişiyle ilgili de fayda sağlamaktadırlar.